Jesteś tu
Strona domowa > Odżywianie > Co najlepiej zjeść na śniadanie?

Co najlepiej zjeść na śniadanie?

Podstawą śniadania powinno być pełnoziarniste pieczywo, kasze i warzywa. Nie najlepszym pomysłem są natomiast czekoladowe kremy – są zbyt bogate w tłuszcze i dostarczają mózgowi krótkotrwałą energię.

Co najlepiej zjeść na śniadanie?

Co najlepiej jeść na śniadanie? – radzi Hanna Stolińska, dietetyk z Instytutu Żywności i Żywienia

Po nocy, mózg pracuje na zwolnionych obrotach, ponieważ podczas snu stężenie glukozy we krwi spada, ponieważ to właśnie z niej mózg czerpie energię. Dlatego pierwszy posiłek powinien być idealnie zbilansowany i pełnowartościowy, tak aby dostarczyć mózgowi paliwa do pracy.

Śniadanie powinno przede wszystkim dostarczyć glukozy – jej brak w komórkach mózgowych może bowiem skutkować trudnościami z koncentracją, ospałością, zawrotami głowy, zmęczeniem, zaburzeniami widzenia, a nawet omdleniami.

Co jest najlepszym źródłem glukozy?

Węglowodany! Dlaczego? Ponieważ cukry złożone sprawiają, że energia z pożywienia uwalniana jest do krwi stopniowo, co zapewnia sprawne funkcjonowanie umysłu przez długi czas.

Węglowodany proste, które znajdują się w słodyczach, miodzie, dżemie i owocach przyczyniają się do otyłości, dlatego dietetycy odradzają ich częste spożywanie. Po zjedzeniu węglowodanów prostych bardzo szybko rośnie i równie szybko spada stężenie cukru we krwi, co oznacza, że szybko trzeba dostarczyć mózgowi kolejną porcję glukozy.

Rano więc najlepiej jest dostarczyć organizmowi bombę węglowodanową w postaci węglowodanów złożonych – to podstawa zdrowego funkcjonowania przez cały dzień.

Przede wszystkim nasze śniadanie powinno mieć od 20 do 30 proc. wartości energetycznej. Energię powinniśmy czerpać z pełnoziarnistych produktów zbożowych, czyli szare, ciężkie pieczywo, typowy chleb na zakwasie, nie jakieś białe czy przetworzone, bo to nie daje nam żadnych wartości. Przede wszystkim nie ma tam magnezu i witamin z grupy B, które dobrze działają na mózg.

CZYTAJ TAKŻE:   Duet z jagodami

Gdzie znajdziemy węglowodany złożone?

Węglowodany złożone znajdziemy w kaszach, płatkach pełnoziarnistych, makaronach i warzywach.

Jakie dodatki będą najlepsze do węglowodanów?

Dodatkiem powinny być produkty mleczne, takie jak twarożek, serek, jogurt. Ale nie zapominajmy również o warzywach i owocach.

Jak mamy kanapkę na śniadanie, to nie powinien to być tylko plasterek pomidora, bo tego nie liczymy za porcję warzyw. Dodatkowo powinniśmy zjeść jeszcze, tylko osobno, porcję warzyw.

Nasza dieta jest zbyt monotonna

Dietetycy przekonują, że codzienna dieta powinna być urozmaicona, aby dostarczać organizmowi jak najwięcej składników odżywczych. Jednego dnia śniadanie może składać się z kanapek z pełnoziarnistego pieczywa, sera i dużej ilości warzyw, innego pieczywo można zastąpić kaszą. Dobrym pomysłem jest sałatka z kaszy jaglanej i warzyw, lub pełnoziarniste musli z owocami lub warzywami. Prostym rozwiązaniem są także pasty do kanapek, które można przygotować na wiele sposobów.

Zapominamy również o roślinach strączkowych, czyli soczewicy, ciecierzycy, groszku, fasolce. Można robić fantastyczne pasty, np. zmiksować ciecierzycę z suszonymi pomidorami – to jest ulubiona pasta nie tylko dorosłych, lecz także dzieci. Do tego można dołożyć jakiś ogórek kiszony, który daje kontrast. Można robić pasty z różnych orzechów, np. z orzechów nerkowca z ogórkiem kiszonym. Choć jest to bardzo kontrowersyjne połączenie, to smakuje rewelacyjnie – mówi Hanna Stolińska.

Nie zapominajmy o wodzie

Warto również pamiętać o tym, że głównym składnikiem mózgu, niezbędnym do jego prawidłowego funkcjonowania, jest woda. Dlatego dzień warto zacząć od wypicia szklanki wody mineralnej, a w ciągu dnia mieć pod ręką butelkę wody. Idealnym rozwiązaniem jest picie mniejszych porcji wody przez cały dzień, zamiast uzupełnienia jej niedoboru wieczorem.

źródło: Newseria

Dodaj komentarz

Top