Czego nie wolno jeść w trakcie ciąży? Lista zakazanych produktów Ciąża Dieta w ciąży by redakcja serwisu - 15 lipca 20233 sierpnia 20230 W artykule: hide 1 Jakich produktów unikać w ciąży? 2 Jakich ryb nie jeść? 3 Owoce w czasie ciąży? Nie wszystkie! 4 Jakie produkty lepiej ograniczyć? Ciąża dla wielu rodziców to najpiękniejszy okres. Jednak oczekiwanie na dziecko to czas, gdzie wyjątkowo warto zadbać o swoje zdrowie. Wiąże się to także z tym, co się je. W końcu nie każdy produkt spożywczy jest odpowiedni dla matek. Niektóre z artykułów obowiązkowo trzeba wykluczyć z codziennej diety. Jakich produktów unikać w ciąży? Zaleca się, aby dieta w ciąży była bogata w wartości odżywcze, witaminy i składniki mineralne. Przyszła mama powinna w tym okresie zrezygnować z: Alkoholu – jest on niezwykle szkodliwy dla dziecka. Płód nie ma zdolności przyjmowania napojów wysokoprocentowych, a więc tego typu trunki stają się dla niego niezwykle trujące i podnoszą ryzyko różnych chorób. Nie istnieje też bezpieczna ilości alkoholu, którą można spożyć bez konsekwencji. Należy więc kategorycznie odstawić go na czas trwania ciąży. W przeciwnym razie dziecko może urodzić się z FAS, czyli Alkoholowym zespołem płodowym. Obejmuje on m.in. dysmorfie twarzy, zaburzenia układu mowy i układu nerwowego, problemy z układem kostnym, opóźniony rozwój, czy trudności w koncentracji i uczeniu się. Papierosów – tytoń negatywnie wpływa na wzrost płodu i zdarza się, że przyczynia się do przedwczesnego porodu dziecka. Ma on także ogromny wpływ na rozwój malucha w macicy. Przez palenie istnieje ryzyko, że będzie miał on wady wrodzone serca. Po urodzeniu może się też zmagać z częstszymi infekcjami dróg oddechowych czy astmą oskrzelową. Surowego mięsa – tatary i surowe szynki lepiej zostawić na okres po ciąży. Istnieje ryzyko m.in. zakażenia salmonellą, która jest szkodliwa dla dorosłego człowieka, a co dopiero dla kształtującego się płodu. Co więcej, surowe mięso może również doprowadzić do toksoplazmozy, czyli choroby pasożytniczej. Napoi energetyzujących – popularne energetyki mają w swoim składzie bardzo dużo kofeiny, która wywiera negatywny wpływ na rozwój płodu. Jej zbytnia ilość jest w stanie doprowadzić nawet do poronienia. Surowe i niegotowane jajka – chociaż same jajka są bogate w kwasy Omega i wydają się dobrym źródłem białka i tłuszczu, to spożywanie ich na surowo, podobnie jak mięsa, może doprowadzić do salmonelli. Mleka niepasteryzowanego, które znajduje się m.in. w serach pleśniowych, Brie, Camembert, czy serze feta. Ich spożywanie zwiększa ryzyko zakażenia bakteriami listerii. Produktów wysokoprzetworzonych – kobiety ciężarne, aby zapewnić dziecku jak najlepszy rozwój, powinny zrezygnować np. z fast foodów, które zawierają dużo konserwantów i barwników. To samo tyczy się spożywania napojów gazowych i dużej ilości słodyczy CZYTAJ TAKŻE: Poród - fakty i mityJakich ryb nie jeść? Będąc w ciąży, powinno się jeść ryby. Dieta ciężarnej, która jest w nie bogata, zapewnia wiele dobroczynnych kwasów tłuszczowe Omega, które wspomagają organizm mamy w czasie ciąży i dobrze wpływają na rozwój dziecka. Jednak powinno się zdecydowanie unikać jedzenia surowych ryb, w tym sushi i owoców morza. Są one niebezpieczne w trakcie ciąży, ponieważ mogą doprowadzić do listeriozy, a także do zatruć pokarmowych, jeśli dania będą przygotowane z np. nieświeżych produktów. Co więcej, nie wszystkie ryby są wartościowe. Tuńczyk czy makrela mają w sobie dużo rtęci, a pierwiastek ten może poważnie zaszkodzić rozwojowi płodu. Zdecydowanie lepsze będą krewetki czy flądry – wcześniej jednak powinny zostać poddane obróbce termicznej. Owoce w czasie ciąży? Nie wszystkie! Często mówi się, że owoce to samo zdrowie. W większości przypadków to prawda. Zawierają one dużo witamin i prostych cukrów, które dają energię. Jednak nie wszystkie są dobre w okresie ciąży. Na ten czas lepiej ograniczyć: Truskawki i cytrusy – spowodowane jest to możliwością powstania alergii. Nawet jeśli kobieta przed ciążą nie była na nie uczulona, w jej czasie mogą pojawić się objawy reakcji alergicznej. Warto więc zjeść czegoś mniej, aby sprawdzić, czy pojawiają się niepożądane objawy. Owoce tropikalne, z którymi nie miało się wcześniej styczności, lepiej zostawić na okres po ciąży. Jakie produkty lepiej ograniczyć? W czasie ciąży warto też ograniczyć: Spożywanie kawy – w ciągu dnia, według niektórych lekarzy, można przyjąć maksymalnie do około 200 mg kofeiny, czyli około 2 filiżanek kawy. Warto jednak porozmawiać z lekarzem, czy jest to odpowiednia dawka dla danej kobiety i jej dziecka. Picie herbaty – ona również zawiera kofeinę, a dokładnie teinę, czyli jej odpowiednik, dlatego powinno się ograniczyć przede wszystkim czarną herbatę. Lepiej na ten czas przerzucić się na jej ziołowe wersje, np. mięte, melisę czy rumianek. Dania i artykuły wędzone oraz grillowane zawierają, szczególnie gdy do ich produkcji wykorzystano dym, dużo szkodliwych substancji. Mają też w sobie dużo soli. Dieta w ciąży jest szczególne ważna dla samopoczucia przyszłej mamy i rozwoju dziecka. To, czego nie powinno się jeść w ciąży, często jest ogólną informacją dla wielu kobiet, jednak warto skonsultować swój jadłospis z lekarzem prowadzącym ciążę.