Jesteś tu
Strona domowa > Dziecko > Odżywianie podczas choroby dziecka

Odżywianie podczas choroby dziecka

To, że dzieci w okresie jesienno-zimowym chorują, nikogo nie dziwi, jednak dla rodziców i tak fakt ten stanowi powód do zmartwień. Kiedy Szkrab jest osłabiony i gorączkuje, staje się markotny, a przy tym – traci apetyt. Co robić w takim wypadku. Odpuścić i jakoś przeczekać ten trudny dla niego okres, czy jednak nie poddawać się, a tym samym, próbować przeforsować mu jakiś posiłek…

Chyba każdemu rodzicowi znany jest obrazek: chory malec dostaje swój ulubiony posiłek, a mimo to, pod żadnym pozorem nie chce nawet na niego spojrzeć. To naturalne, że może nie mieć apetytu, jednak uważajmy, abyśmy nie wpadli w takiej sytyacji w pułapkę pt.,,nic się nie stanie, jak moje dziecko przez kilka dni nie będzie jadło zbyt dużo”.

Fakt, apetyt się zmniejszył, ale nie można dopuścić do tego, aby dziecko nie spożywało żadnych posiłków. I ogromnie istotne – musi dużo pić! Ukłon należy się tu przede wszystkim wodzie oraz kompotowi bez cukru, który przygotujemy na bazie gotowanych (świeżych owoców a nie mrożonek). W przypadku, gdy dziecko ma gorączkę, unikajmy jednak rozgrzewających przypraw tj. cynamon, czosnek czy suszony imbir.

Odżywianie podczas choroby dziecka – wzrost zapotrzebowania na energię

Wraz z rozwojem choroby u dziecka, w jego organizmie wzrasta zapotrzebowanie na energię, makro- i mikroelementy, a także białko. Prowadzi to do błędnego koła pt. infekcja-niedożywienie. Pamiętajmy o tym, że zaburzenia odżywiania mogą doprowadzić w konsekwencji do bardzo groźnych powikłań.

Odżywianie w czasie choroby dziecka

Odżywianie podczas choroby dziecka – zapobiegaj nawrotom infekcji

Aby Szkrab szybko pokonał infekcję, musisz mu w tym pomóc. Nie chodzi wyłącznie o podawanie lekarstw, ale przede wszystkim – dobrą dietę. Dostarczaj mu dużo składników, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. Wiadomo – ,,łatwo powiedzieć”, kiedy dziecko po prostu nie chce jeść. Uzbrój się więc w cierpliwość i podawaj mu małe porcje lekkostrawnych potraw.

Dynia czyli odżywianie w czasie choroby dziecka

Składniki odżywcze, które warto uwzględniać w diecie w trakcie infekcji:

– Cynk – zwiększa potencjał układu immunologicznego, jest niezbędny każdej komórce,
– witamina C – chroni organizm przed wolnymi rodnikami i wspomaga organizm w walce przeciwko infekcji,
– wtamina A – zapobiega zakażeniom dróg oddechowych i przewodu pokarmowego, ma duży wpływ na wytwarzanie białych krwinek,
– witamina B6 – utrzymuje błony śluzowe języka i gardła,
– witamina E – pomaga systemowi obronnemu organizmu,
– magnez – wspomaga powstawanie przeciwciał,
– kwasy fenolowe – hamują namnażanie wirusów i bakterii,
– kwas sorbitanowy – tłumi silne napady kaszlu,
– sulfidy – działają bakteriobójczo, mówi się o nich: naturalne antybiotyki.

Odżywianie podczas choroby dziecka – co podawać, a czego unikać.

W diecie chorego dziecka powinny znaleźć się m.in. następujące produkty: dynia, marchewka, owies, kasza jaglana, cebula, czosnek, ryż pełnoziarnisty, ziemniaki, miody (lipowy oraz gryczany), zioła: szałwia, mięta, rozmaryn, tymianek, a ponadto przyprawy: kardamon, goździki, kurkuma i jeśli dziecko nie gorączkuje: cynamon oraz świeży imbir.

W czasie choroby unikaj podawania dziecku: smażonych potraw, zimnych napojów, słodyczy, produktów mlecznych, soków owocowych oraz świeżych warzyw i owoców.

infografika: Nutricia

Polecamy także:

Serwis E-SZKRAB.pl tworzony jest z myślą o dzieciach i ich rodzicach. Znajdziecie na nim wiele informacji związanych z szeroko pojętym rodzicielstwem: począwszy od ciąży, po narodziny dziecka i jego dalsze wychowywanie.

Dodaj komentarz

Top