Jesteś tu
Strona domowa > Ciąża > Zapalenie ucha w ciąży – jak sobie z nim radzić?

Zapalenie ucha w ciąży – jak sobie z nim radzić?

Sezon jesienno-zimowy już niebawem rozkręci się na dobre, a co za tym idzie – przyjdzie czas na wzmożony rozwój wirusów i bakterii. Kobieta w ciąży ze wszech miar pozostaje pod ścisłą ochroną i nie może sobie pozwolić na przechodzenie jakiejkolwiek infekcji, gdyż rozwijająca się w jej organizmie choroba może stanowić nie tylko zagrożenie dla niej samej, ale również i dla rosnącego w jej łonie dziecka. Sprawdź co zrobić, jeśli pojawi się u Ciebie zapalenie ucha. 


Pomimo, że ból ucha jest bardziej typową infekcją dla małych dzieci nie omija on i dorosłych osób.
Bardzo często zapalenie ucha jest następstwem przeziębienia, zapalenia zatok czy też grypy.
Uporczywy, promieniujący ból może być zarówno efektem zapalenia wirusowego jak też i bakteryjnego – stąd tak ważna jest diagnostyka przeprowadzona przez lekarza. Dzięki właściwemu określeniu przyczyny bólu mamy szansę na szybsze wyzdrowienie.

Zapalenie ucha wewnętrznego w ciąży

W przypadku zapalenia ucha wewnętrznego, środkowego lub zewnętrznego wywołanego przez bakterie lekarz może zdecydować o podaniu antybiotyku. Ważne, żeby poinformować lekarza o naszym odmiennym stanie, to pozwoli mu na dobranie odpowiedniego, bezpiecznego dla płodu, antybiotyku.

Zapalenie ucha w ciąży
greatpregnancytips.com

Zapalenie ucha w ciąży – domowe sposoby

Oprócz kuracji przepisanej przez lekarza można sięgnąć również po niektóre babcine metody.
W ukojeniu bólu z pomocą przyjdą ciepłe okłady z soli morskiej – do woreczka lub bawełnianej skarpetki wsypujemy sól morską i podgrzewamy z obydwu stron np. na patelni. Tak przygotowany ciepły kompres przykładamy do bolącego ucha. Można też stosować przygotowany w domu olejek czosnkowy: należy zgnieść 4 całe ząbki czosnku razem z łupinami i umieścić je w szklanym pojemniku o pojemności ok 250 ml. Do rozgniecionego czosnku dodajemy ok 20 kropli witaminy E i dopełniamy naczynie szklanką oliwy z oliwek. Naczynie przykrywamy gazą lub lnianą ściereczką i zabezpieczamy gumką. Odstawiamy na 3 doby. Po upływie 3 dób odcedzamy przez gęste sitko lub gazę i odstawiamy na jedną dobę.

Następnego dnia ponownie przecedzamy olejek. Przy zlewaniu pilnujemy żeby tym razem już nie zlewać resztek czosnku, które osiadły na dnie naczynia. Taki olejek najlepiej przechowywać w ciemnej buteleczce w lodówce. Pamiętamy jednak żeby przed aplikacją do ucha go ogrzać.

Dodaj komentarz

Top