Ekspert radzi: co powinna zawierać dieta dziecka w wieku 3-6 lat? Eksperci radzą by Redakcja - 30 sierpnia 20171 września 20170 Na rynku dostępnych jest wiele poradników dotyczących żywienia niemowląt, na półkach księgarni można znaleźć także książki na temat rozmaitych diet dla dorosłych. W tym zalewie informacji ginie gdzieś tematyka związana z prawidłowym odżywianiem dorastających dzieci, szczególnie w wieku szkolnym i przedszkolnym. Jak zatem powinno wyglądać menu żywiołowego i radosnego dziecka w wieku trzech do sześciu lat? Z uwagi na proces wzrostu dieta dziecka powinna być bogata w wapno i żelazo, tj. składniki budulcowe oraz witaminy, ale przede wszystkim należy zwrócić uwagę na jakość i sposób jedzenia. Wiek przedszkolny to bowiem czas, w którym kształtują się nawyki żywieniowe, należy zatem wprowadzić pewne zasady, których znajomość przyda się także dorosłym. eatthis.com Wskazówki dotyczące prawidłowej diety dziecka w wieku przedszkolnym Przede wszystkim podstawę diety powinny stanowić produkty zbożowe. Warto już na tym etapie zastąpić białe pieczywo, makarony i ryż produktami pełnoziarnistymi. Szczególnie polecane jest pieczywo razowe, pełnoziarniste makarony, grube kasze, zwykłe płatki owsiane czy też otręby. Dzieci zazwyczaj niechętnie jadają warzywa i owoce, tymczasem to one powinny być składnikiem każdego posiłku. Warto przyzwyczajać dziecko do ich smaku, tworzyć różne sałatki, dusić, nawet angażując dziecko w kulinarne eksperymenty. W trakcie przygotowywania potraw należy zrezygnować z tłuszczów pochodzenia zwierzęcego (słonina, boczek, tłuste mięsa itp.) na rzecz olejów roślinnych (np. rzepakowy, sojowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek) pamiętając, że układ pokarmowy dziecka jest jeszcze bardzo delikatny i źle reaguje na ciężkostrawne potrawy. Zamiast margaryny przedszkolakom należy jednak podawać masło. Za wyjątkiem podwieczorku, posiłki powinny składać się z pełnowartościowego białka pochodzącego z chudego mięsa (kurczak, indyk, cielęcina, królik), ryb. CZYTAJ TAKŻE: Duet z jagodamieatthis.com Dr Bożena Ryczkowska