Jesteś tu
Strona domowa > Ciąża > Dlaczego w trakcie ciąży nie można pić alkoholu?

Dlaczego w trakcie ciąży nie można pić alkoholu?

picie alkoholu w ciazy

Wiele mówi się o tym, że kobiety w ciąży nie mogą pić alkoholu, jednak nie każdy wie, czym jego spożywanie tak naprawdę grozi. Okazuje się, że wpływa on nie tylko na proces rozwoju płodu, ale i na zdrowie dziecka, a nawet samą szansę donoszenia ciąży. Jakie jeszcze są tego skutki i czym najlepiej zastąpić procentowe trunki?

Skutki picia alkoholu w ciąży

Alkohol to trucizna, która oddziałuje na cały organizm. Nawet gdy nie jest się w ciąży, można łatwo zaobserwować skutki, jakie wywołuje jego picie. Wpływa ono niemal na wszystkie układy narządów, w tym nerwowy, krwionośny czy hormonalny. Kiedy ciężarna spożywa trunek, ten rozprzestrzenia się po całym organizmie, docierając z łatwością do łożyska.

W łożysku oddziałuje bezpośrednio na płód, przez co może prowadzić do występowania u niego wad rozwojowych, a nawet do poronienia. Wszystko zależy od tego, jakie ilości substancji spożyła kobieta i czy było to jednorazowe, czy powtarza się regularnie. Wśród potencjalnych skutków działania alkoholu w ciąży znajdują się m.in. uszkodzenia mózgu dziecka.

Warto wiedzieć, czym jest FASD, czyli Spektrum Płodowych Zaburzeń Alkoholowych. To nieuleczalny zespół chorób, jakie mogą występować u malucha, którego matka piła alkohol w trakcie ciąży. Do jego częstych objawów należą np.:

  • opóźnienia w rozwoju zarówno psychicznym, jak i fizycznym;
  • wady rozwojowe w obrębie różnych narządów, w tym choroby serca;
  • zaburzenia neurologiczne w organizmie malucha;
  • nadpobudliwość psychoruchowa.

To tylko kilka cech charakterystycznych dla spektrum. Poza tym dziecko może mieć trudności z nawiązywaniem kontaktów z innymi ludźmi, koncentracją, pamięcią, a nawet dostosowywaniem się do panujących norm społecznych. Takie symptomy pozostają z człowiekiem od maleńkości, aż po dorosłe życie.

Wskutek picia alkoholu w czasie ciąży dochodzi nierzadko do FAS (Fetal Alcohol Syndrome), czyli Płodowego Zespołu Alkoholowego. Poza objawami typowymi dla FASD wiąże się on jeszcze często m.in. z:

  • charakterystycznymi nieprawidłowościami w budowie twarzy;
  • zaburzeniami rozwoju całego ciała, w tym jego wzrostu i masy.

Alkohol doprowadza do nieodwracalnych deficytów w ewolucji płodu, przez co ten traci zdolność prawidłowego, zdrowego rozwoju. Oczywiście, wiele zależy od dawek substancji i indywidualnego przypadku danej pacjentki. Czasami zdarza się, że kobieta nie wie jeszcze o ciąży, więc wypija kieliszek wina do kolacji czy piwo podczas koncertu. Nie oznacza to, że jej dziecko nie może urodzić się wtedy zdrowe.

CZYTAJ TAKŻE:   Ciąża po 40 roku życia - jak ograniczyć ryzyko zagrożenia?

Bardzo ważne jest to, aby dokładnie obserwować swój organizm. Jeśli tylko daje on jakiekolwiek symptomy ciąży, należy jak najprędzej przeprowadzić test ciążowy. Po zobaczeniu dwóch kresek kobieta powinna udać się do lekarza. Od tego momentu trzeba obniżyć dawki alkoholu do zera. Ciężarna musi całkowicie go odstawić.

Jeśli kobieta piła alkohol, gdy nie wiedziała, że jest w ciąży, powinna powiadomić o tym swojego lekarza. Ten będzie miał to na uwadze i podczas badań oceni, czy płód rozwija się prawidłowo.

Niestety, we wczesnej ciąży alkohol ma większe szanse na uszkodzenia zarodka, niż gdy ten staje się już lepiej rozwinięty. To pokazuje, jak ważną rolę odgrywa świadome planowanie rodziny. Kiedy kobieta chce zajść w ciążę i stara się o to z partnerem, wie, że nie powinna sięgać po drinki, gdyż w każdej chwili istnieje szansa, że dowie się, iż spodziewa się dziecka.

Gdy pacjentka przebywa w trzecim trymestrze ciąży i zacznie spożywać alkohol, może dojść u niej do przedwczesnego porodu. To bardzo niekorzystne dla malucha, który dodatkowo spotka się prawdopodobnie z powikłaniami rozwojowymi.

Napoje bezalkoholowe w ciąży – dobre rozwiązanie?

Wpływ alkoholu na rozwój ciąży jest bardzo niebezpieczny, ale przecież w sklepach znajdują się napoje przypominające klasyczne trunki z dopiskiem „bezalkoholowy”. Mogłoby się wydawać, że to idealne rozwiązanie dla kobiet, które lubią smak piwa czy wina, ale ze względu na płód nie mogą ich spożywać. Okazuje się jednak, że z takich produktów także trzeba zrezygnować.

Piwa czy wina bezalkoholowe mogą zawierać niewielkie ilości alkoholu. Normy dopuszczają niewielkie stężenia etanolu w takich napojach, więc najlepiej całkowicie z nich zrezygnować, żeby nie narażać swojego dziecka na niepotrzebne konsekwencje zdrowotne. Prawidłowy rozwój płodu powinien być dla przyszłej matki priorytetem. Zdecydowanie najlepszym trunkiem w trakcie ciąży jest woda. Co ważne, alkoholu nie można pić także w czasie karmienia piersią.

Dodaj komentarz

Top