Jesteś tu
Strona domowa > Odżywianie > Gluten w diecie dziecka – czy i kiedy go wprowadzić do jadłospisu malucha

Gluten w diecie dziecka – czy i kiedy go wprowadzić do jadłospisu malucha

gluten

Gluten to dziś słowo bardzo modne. Wiąże się z nim jednak wiele pytań – czy podawać go dziecku, a jeśli tak, to kiedy i jak to zrobić?

Czym jest gluten i jakie produkty go zawierają?

Gluten to mieszanina białek, która jest naturalnie zawarta w ziarnach niektórych zbóż: pszenicy, żyta, jęczmienia, a czasem również owsa. Obecny jest także we wszystkich produktach otrzymywanych z
tych zbóż, m.in. pieczywie i kaszach. Składniki glutenowe mogą być dodawane także do innych produktów, np. warzywnych.

Czy dziecko potrzebuje glutenu?

Różnorodna dieta umożliwia zaspokojenie wszystkich potrzeb żywieniowych malucha. Od najmłodszych lat pozwala też kształtować prawidłowe nawyki żywieniowe i zapoznawać dziecko z bogactwem smaków. Włączenie do diety niemowlęcia zarówno zbóż glutenowych jak i bezglutenowych pozwala ją urozmaicić, dzięki czemu maluch może korzystać ze skarbów ukrytych w każdym ziarenku. Pomijanie w jadłospisie dziecka zbóż zawierających gluten może powodować, że będzie on mniej ciekawy oraz uboższy w składniki odżywcze.

Kiedy i jak wprowadzać gluten do diety dziecka?

Produkty zawierające gluten należy wprowadzić w pierwszym roku życia. Tak jak w przypadku pozostałych produktów rozszerzających dietę, także zboża glutenowe nie powinny być jednak podawane wcześniej niż przed końcem 4. miesiąca. Przygodę z glutenem warto rozpocząć delikatnie – początkowo wystarczą niewielkie ilości produktu glutenowego, np. kaszki manny. Można dodać ją do porcji mleka modyfikowanego, zupki jarzynowej czy przecieru owocowego, który maluszek już zna. Kiedy brzuszek dziecka zapozna się z nowym składnikiem i zacznie go tolerować, można zacząć stopniowo zwiększać ilość produktów zawierających gluten tak, by stały się dla maluszka pełnowartościowymi posiłkami.

Czy są dzieci, u których gluten jest niewskazany?

Zwykle nie ma potrzeby wykluczania glutenu z diety dziecka – gdy maluch nauczy się go tolerować, staje się on standardowym składnikiem jadłospisu. Dieta bez glutenu może być jednak konieczna, np.
w przypadku celiakii – choroby, która występuje u 1-3% ludzi na świecie. Jeśli po wprowadzeniu glutenu do jadłospisu malucha pojawią się objawy takie jak biegunki, wysypka czy brak przybierania na wadze, konieczna jest konsultacja z pediatrą. Może on zalecić dietę eliminacyjną z wykluczeniem tego składnika.

Czy warto opóźniać wprowadzanie glutenu do diety dziecka?

Rodzice czasem obawiają się glutenu i starają się opóźnić jego wprowadzenie do diety. Nie ma to uzasadnienia – gluten to naturalny składnik żywności i dla zdrowego niemowlęcia jest całkowicie bezpieczny. Opóźnianie wprowadzenia go do jadłospisu nie zapobiega nietolerancji, a zmniejsza różnorodność w diecie dziecka.

Jakie produkty glutenowe podawać dziecku?

Zboża kryją w sobie prawdziwe skarby. Ze względu na wysoką zawartość węglowodanów złożonych dostarczają dziecku energii. Jest ona potrzebna, by maluszek mógł rosnąć, rozwijać się i każdego dnia poznawać świat. Co ważne, energia ta uwalniana jest w organizmie powoli, dzięki czemu wystarcza na dłużej. Produkty zbożowe zawierają także błonnik pokarmowy, roślinne białko oraz witaminy i składniki mineralne, np. żelazo niezbędne do rozwoju funkcji poznawczych.

na podstawie mat. prasowych Nestle

Dodaj komentarz

Top