Ile witaminy D i wapnia potrzebuje dziecko? Odżywianie Polecamy Zdrowie by Redakcja - 24 października 201724 października 20170 Witamina D wespół z wapniem stanowią niezwykle ważny duet składników potrzebnych na drodze do prawidłowego rozwoju dziecka, szczególnie w wieku przedszkolnym. Sprawdźcie na co mają one wpływ i gdzie ich szukać? W artykule: hide 1 Witamina D i wapń w diecie dzieci, a niedobory 2 Witamina D i jej suplementacja 3 Gdzie szukać witaminy D w produktach spożywczych? motherbabychild.com Witamina D i wapń w diecie dzieci, a niedobory Badania prowadzone nad wit. D i wapniem u dzieci w wieku przedszkolnym są niepokojące. Wynika z nich, że ich dieta jest zbyt uboga w zawierające je składniki. Niedobory wapnia w jadłospisie dotyczą 50% polskich czterolatków, a niedobory witaminy D aż 98% dzieci . To, aby poziom wit. D był w normie jest niezwykle ważne. Pomaga ona bowiem w utrzymaniu zdrowych kości i zębów. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mięśni oraz układu odpornościowego. Witamina D może pochodzić z tzw. syntezy skórnej wytwarzając się pod wpływem promieni słońca. Już kilkanaście minut kąpieli słonecznej jest w stanie pokryć jej dzienną dawkę. Dlaczego więc często słyszymy o tym, że synteza skórna witaminy D nie jest wystarczająca? Po pierwsze: rodzice mają tendencję do ochrony dzieci przed słońcem – przebywanie w cieniu czy używanie kremów z filtrem przeciwsłonecznym skutecznie ograniczają powstawanie witaminy D w organizmie. Po drugie: żyjemy w klimacie, gdzie słonecznych dni jest po prostu zbyt mało. Witamina D i jej suplementacja Dzienne zapotrzebowanie na witaminę D dla dzieci i młodzieży wynosi między 600 a 1000 j.m. na dobę (15-25 µg/dobę) specjaliści zalecają, by rozważyć suplementację witaminą D, zwłaszcza w mało słonecznych miesiącach, pomiędzy wrześniem, a kwietniem. Warto pamiętać, że dotyczy to nie tylko niemowląt, ale także starszych dzieci. CZYTAJ TAKŻE: Karmienie piersią - kampania społeczna #konieczabawywchowanegoGdzie szukać witaminy D w produktach spożywczych? ryby, jajka, produkty mleczne (są także źródłem wapnia), wybrane produkty pochodzenia roślinnego. Produkt spożywczy /Zawartość witaminy D: Węgorz świeży 1200 IU/100 g Śledź w oleju 808 IU/100 g Gotowany/pieczony łosoś 540 IU/100 g Śledź marynowany 480 IU/100 g Ryby z puszki (tuńczyk, sardynki) 200 IU/100 g Gotowana/pieczona makrela 152 IU/100 g Żółtko jaja 54 IU/żółtko Dorsz świeży 40 IU/100 g Ser żółty 7,6-28 IU/100 g Mleko krowie 3-1,2 IU/100 ml Źródło: Polskie zalecenia dotyczące profilaktyki niedoborów witaminy D – 2009, „Postępy Nauk Medycznych” 2010, nr 5, s. 356-359. Produkt spożywczy Zawartość wapnia: Jogurt naturalny 2% tłuszczu 255 mg/150 g (średnie opakowanie) Sardynka w pomidorach 250 mg/100 g Ser Gouda 242 mg /30 g (1 plaster) Mleko 240 mg/200 ml (1 szklanka) Soja, nasiona suche 240 mg/100 g Migdały 239 mg/100 g Orzechy laskowe 186 mg/100 g Fasola biała, nasiona suche 163 mg/100 g Waniliowy serek homogenizowany 170 mg/200 g (1 duże opakowanie) Ser twarogowy tłusty 62 mg/70 g (1 plaster) Źródło: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005. na podstawie mat. prasowych