Jesteś tu
Strona domowa > Dziecko > Dieta dziecka – co dziecko powinno jeść w szkole?

Dieta dziecka – co dziecko powinno jeść w szkole?

dieta dziecka

Dieta dziecka powinna być urozmaicona i bogata w witaminy i składniki odżywcze. Wszystko jest kwestią tego, żeby odpowiednio przygotować cały plan żywieniowy tak, aby dopasować go do planu dnia ucznia, często bardzo napiętego. Jak pogodzić ze sobą zdrowe żywienie z dziennym rytmem i obowiązkami zarówno małego, jak już i nieco starszego żaka? O jakich kwestiach należy pamiętać? Podpowiadamy.

Dla wielu dzieci w wieku szkolnym śniadanie jest jedną z najmniej potrzebnych czynności w ciągu dnia. Spieszymy się, biegamy po mieszkaniu w poszukiwaniu piórnika, dopasowania stroju, poranna toaleta, a zbliżający się dzwonek na lekcje nie pozwala na to, aby na chwilę zwolnić. Taki obrazek ma przed oczami pewnie wielu rodziców. Często nawet, jeśli jesteśmy najbardziej zorganizowaną rodziną pod słońcem i wszystko szykujemy na tak zwany dzień przed, zawsze pozostaje czynnik ryzyka pod tytułem: “Mamo, tato, jeszcze chwilę, jestem taka zmęczona/ny”. Tego typu zdania na pewno wielu rodzicom rozbrzmiewają w uszach bardzo często. A gdyby tak wprowadzić do śniadań tak zachęcająco pachnące lub wyglądające smakołyki, obok których po prostu nie można przejść obojętnie? Warto też zastanowić się nad urozmaiceniem szkolnego menu tak, żeby dziecko nie mogło doczekać się przerwy podczas której będzie mogło skosztować tych rarytasów.

Dieta dziecka – śniadanie to podstawa!

Zdaniem ekspertów do spraw żywienia śniadanie stanowi najważniejszy posiłek dnia i jest to bezsprzeczny wniosek. Badania dowodzą, że powinno ono zapewnić 25 proc. dziennego zapotrzebowania zarówno na składniki odżywcze, jak i energetyczne. Dotyczy to zwłaszcza najmłodszych, którzy większość czasu spędzają w ruchu i wymagają solidnego zastrzyku energii. Dzieci, które regularnie spożywają śniadania mają mniejsze problemy w nauce. Dlaczego? Powód jest prosty – łatwiej jest im się skoncentrować. Nie bez znaczenia pozostaje też fakt, że rzadziej łapią infekcje oraz to, że jest to po prostu korzystniejsze dla ich figury.

Dieta ucznia – ważna jest regularność posiłków

W zachowaniu dobrej kondycji zarówno ciała, jak i umysłu bardzo potrzebne jest dbanie o regularność posiłków. Dziecko powinno ich jeść w przedziale od 4 do 5 dziennie. Takie działanie będzie sprzyjało dostarczenie organizmowi niezbędnych witamin oraz składników odżywczych. Jeśli dziecko je regularnie, będzie miało to duże przełożenie na lepszą koncentrację w szkolnej ławie.

Zdrowia dieta dziecka – postaw na produkty wieloziarniste

Produkty zbożowe zajmują pierwsze miejsce w piramidzie zdrowego żywienia. Najbardziej wartościowe wieloziarniste. Jeśli postawimy na smarowanie je wyłącznie wartościowym tłuszczem, wówczas możemy być pewni, że dziecko otrzyma odpowiednią dawkę energii. Nie bez znaczenia pozostaje także fakt, że będzie także zabezpieczone w cenne węglowodany, a ponadto sporą dawkę energii. Stawiajmy na pieczywo razowe, które jest skarbnicą błonnika i znacznie wolniej jest trawione niż białe. To sprawia, że wpływa na utrzymanie odpowiedniego poziomu glukozy we krwi. Z racji tego, że organizm samodzielnie nie wytwarza tłuszczów, to my powinniśmy zadbać o to, aby dostarczyć ich odpowiednią ilość wraz ze spożywanym pokarmem.

Prawidłowa dieta dziecka – posiłki mają być urozmaicone

Nie ma nic gorszego w dziennym jadłospisie dziecka niż monotonia na talerzu. Trzeba pamiętać o tym, że to może doprowadzić tylko i wyłącznie do złych nawyków żywieniowych oraz do tego, że nie będziemy w stanie sprawić iż dziecko będzie jadło posiłki z apetytem. Co więcej, różnorodność w diecie jest niezbędna także ze względów zdrowotnych. Trzeba wybierać produkty ze wszystkich grup, aby mieć pewność, że dostarczamy mu niezbędnych wartości odżywczych. Oczywiście często ogromną przeszkodą jest to, że dzieci nie zawsze lubią nowości. Są przyzwyczajone do swoich “stałych” ulubionych posiłków i niechętnie wprowadzają do jadłospisu inne składniki, które i tak z czasem się nudzą. Do głosu dochodzą więc przekąski, którym nie zawsze po drodze ze zdrowiem. Co w związku z tym zrobić? Na pewno nie ulegać presji. Trzeba po prostu postarać się wprowadzić na talerz dziecka zdrowe posiłki, ale może postarać się je przemycić układając je w jakieś ciekawe kompozycje, a może dodając jakiś nowych przypraw? Sposobów jest wiele. Kwestia, jak je odpowiednio wykorzystać, a następnie wcielić w życie.

Dieta ucznia – warzywa i owoce górą!

Tak, wiadomo – łatwo powiedzieć, a trudniej wprowadzić w życie, niemniej nie jest powiedziane, że warzywa i owoce nie mogą stać się królami żywienia naszych dzieci. Wszystko pozostaje w kwestii odpowiedniego podejścia do tematu oraz łączenia poszczególnych składników tak, żeby było ciekawie i różnorodnie. Oczywiście jest spora grupa dzieci, które po prostu uwielbiają te składniki jadłospisu, no ale umówmy się, na pewno nie są w jakiejś zdecydowanej większości. Tu z pomocą przychodzą różne przepisy na potrawy w świetny sposób wprowadzające warzywa do diety w ciekawy i smaczny sposób. Oto jeden z nich:

Wytrawne babeczki z soczewicą

wytrawne babeczki z soczewicą
fot. mat prasowe

 

Składniki:

300 g prosa
100 g czerwonej soczewicy z puszki
1 łyżeczka mminu rzymskiego
1 łyżeczka chili (może być słodka papryka)
1/2 pęczka koperku
200 g szpinaku świeżego
100 g suszonych pomidorów
600 g kwaśnych jabłek
1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
150 g mąki z ciecierzycy
50 g ksylitolu lub cukru kryształowego
2 cytryny
100 g pestek z dyni
150 g jogurtu naturalnego
600 g marchewki
150 ml mleka 1,5%
300 ml wody

Sposób przygotowania:

Proso przepłucz w chłodnej wodzie. Następnie przesyp je do garnka i zalej 300 ml wody oraz mlekiem. Gotuj zboże do momentu, aż wchłonie cały płyn oraz będzie miękkie. Całość odstaw do wystudzenia. Jogurt naturalny wymieszaj pokrojonym koperkiem. Odcedź soczewicę. Umyj szpinak, a następnie zalej go gorącą wodą, aby liście zmiękły. Odsącz nadmiar wody i pokrój szpinak oraz suszone pomidory na drobne kawałki. Zatrzyj skórkę z cytryn i wyciśnij z sok z owoców. Marchewkę i jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przygotuj ciasto. W tym celu wymieszaj ugotowane proso z soczewicą, marchewką, jabłkiem, suszonymi pomidorami, szpinakiem, pestkami dyni, kminem, chili, ksylitolem, mąką z ciecierzycy, kolendrą, sokiem oraz skórką z cytryny. Ciasto nałóż do foremek na babeczki. Piecz je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Danie podawaj z sosem jogurtowo-koperkowym. (przepis – mat. prasowe)

Prawidłowa dieta dla dziecka – pij wodę!

Z piciem wody u dzieci w wieku szkolnym bywa różnie. Jedne uwielbiają smak wody, inne nie wyobrażają sobie picia jej non stop. Trzeba jednak tłumaczyć dziecku, że woda to absolutnie niezbędny składnik do tego, aby w organizmie zachodził prawidłowy przebieg funkcji życiowych. Zawsze można wzbogacić jej intensywność smakową dodając na przykład ulubione owoce.

Na koniec warto wspomnieć o unikaniu dań typu fast food. Takie działanie mocno może wpłynąć na to, że dziecko po prostu doceni bogactwo możliwości, jakie daje gotowanie w domu. A może spróbujmy po prostu przygotować posiłki razem z dziećmi? Na pewno dużo też rozmawiajmy. Tłumaczenie i odpowiednie podejście mogą zdziałać naprawdę wiele. Czasem może być ciężko, ale konsekwencja i rozmaite składniki jakie pojawią się na talerzach czy w szkolnych śniadaniówkach mogą naprawdę wiele zdziałać.

Dodaj komentarz

Top