Dieta w ciąży – jedz rozsądnie i regularnie Ciąża Dieta w ciąży Strefa Mamy by Redakcja - 12 marca 201713 marca 20170 Ciąża to wyjątkowy czas, w którym przyszła mama powinna przywiązywać dużą wagę do codziennej diety. Bardzo istotne jest to, aby była ona urozmaicona i zgodna z zasadami zdrowego odżywiania. Istotne znaczenie ma regularność spożywania posiłków i pochodzenie produktów z których są przyrządzane. Zrównoważona dieta przynosi korzyści zarówno mamie, jak i jej maluchowi. O prawidłowe żywienie warto zatroszczyć się już na etapie planowania ciąży. W trakcie jej trwania należy natomiast przestrzegać kilku wskazówek, które są związane z poszczególnymi trymestrami. W pierwszym trymestrze zapotrzebowanie energetyczne przyszłej mamy się nie zmienia, ale warto jest zwiększyć dostarczanie organizmowi witamin. W tym celu jedzmy m.in. dużo warzyw i owoców. Drugi i trzeci trymestr to czas, kiedy organizm domaga się większej ilości kalorii (300-450 kcal). Warto uwzględnić w tygodniowej diecie 2-3 porcje bogatych w białko, witaminy A i D, jod i kwasy omega-3 ryby morskie oraz nie zapominać o dostarczeniu w posiłkach produktów bogatych w wapń i witaminy B2. Dieta w ciąży – zadbaj o suplementację witamin i minerałów Zdaniem ekspertów z Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego, sama odpowiednia dieta w ciąży nie wystarczy jednak, aby pokryć zapotrzebowanie przyszłej mamy i jej dziecka na niezbędne mikroelementy oraz witaminy. Do zdrowych posiłków warto więc jest dołączyć suplementację. CZYTAJ TAKŻE: Przekąska mistrzówMowa głównie o 5 składnikach mineralnych. Pierwszym z nich jest kwas foliowy, który stanowi materiał budulcowy dla komórek nerwowych, mózgu oraz siatkówki oka w czasie początkowego życia płodowego. Ma także istotny wpływ na zmniejszenie uczucia zmęczenia, jest pomocny w prawidłowej produkcji krwi oraz przyswajaniu witamin i minerałów. Dużą rolę w suplementacji odgrywa jod, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i tarczycy. Należy zadbać również o przyjmowanie nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 (DHA), które wspomagają prawidłowy rozwój mózgu oraz zmysłu wzroku dziecka. Istotną rolę odgrywa także magnez, który pomaga w prawidłowej syntezie białka oraz wzmacnia funkcjonowanie układu nerwowego matki i malucha. Na koniec warto wspomnieć o witaminie D, która ułatwia wchłanianie się wapnia oraz fosforu. Jej niedobór jest bardzo groźny. Może prowadzić do nieprawidłowego rozwoju układu kostnego i krzywicy. Karolina Chodkowska