Jesteś tu
Strona domowa > Ciąża > Co warto jeść w ciąży? Lista produktów

Co warto jeść w ciąży? Lista produktów

odzywianie w ciazy

Kobieta w ciąży musi szczególnie zadbać o swoją dietę. To, co je, wpływa bowiem nie tylko na nią, ale i na prawidłowy rozwój dziecka. Jadłospis powinien być pełen witamin i składników mineralnych, ale trzeba wiedzieć, skąd je pozyskiwać. Niektórych pokarmów należy natomiast unikać. Co może spożywać przyszła mama?

Co jeść w ciąży? Warzywa i owoce to nie wszystko!

Aby dobrze zaplanować dietę ciężarnej, należy dostosować ją do poszczególnych trymestrów. Wraz z rozwojem płodu zwiększa się bowiem zapotrzebowanie kaloryczne kobiety. Najpierw powinno się obliczyć całkowitą przemianę materii przyszłej matki, a następnie dodać do niej kilokalorie zgodnie z etapem ciąży.

  • 1 trymestr (do 14. tygodnia) – należy jeść tyle samo kcal, ile wynosi całkowita przemiana materii.
  • 2 trymestr (od 14. do 27. tygodnia) – należy jeść 260 kcal więcej, niż wynosi całkowita przemiana materii.
  • 3 trymestr (od 28. do 14. tygodnia) – należy jeść 475 kcal więcej, niż wynosi całkowita przemiana materii.

To wartości orientacyjne, które zawsze najlepiej skonsultować ze swoim lekarzem prowadzącym lub dietetykiem. Warto stosować się do głównych zasad zdrowego odżywiania, które dotyczą m.in. kompletowania pełnowartościowych posiłków. Każde danie powinno zawierać białka, tłuszcze i węglowodany. Najlepiej zaplanować jedzenie tak, aby codziennie jeść min. 400 g warzyw i owoców.

Dieta dla kobiet w ciąży nie składa się ze specjalnych komponentów. Powinna być zbilansowana i różnorodna, ale trzeba wziąć pod uwagę czynniki zdrowotne. Niekiedy panie borykają się z cukrzycą ciążową czy innymi schorzeniami. W takiej sytuacji jadłospis należy koniecznie skonsultować ze specjalistą, który dobierze to, co najlepsze.

CZYTAJ TAKŻE:   Kalendarz ciąży - od poczęcia, do narodzin

Jeśli nie występują żadne przeciwwskazania co do poszczególnych składników, to w okresie ciąży warto jeść:

  • warzywa i owoce (w tym liczne rośliny strączkowe bogate w kwas foliowy czy kiszonki);
  • produkty zbożowe (głównie pełnoziarniste pieczywo i makarony);
  • chude mięsa i ryby (ale tylko te po obróbce termicznej, np. ugotowane);
  • mleko i produkty mleczne;
  • orzechy i inne zdrowe tłuszcze.

Dieta w czasie ciąży powinna być bogata w wapń, żelazo czy błonnik. Lepiej stawiać na produkty lekkostrawne i zróżnicowane, dlatego idealnie sprawdzą się np. zupy warzywne, bowle czy leczo. Trzeba pamiętać o piciu dużych ilości wody. Zaleca się wykonanie badań pozwalających wdrożyć niezbędną suplementację np. kwasu foliowego.

Dieta w ciąży – czego nie jeść w czasie ciąży?

W prowadzeniu zdrowej diety kobiet ciężarnych pomaga także świadomość tego, czego unikać w jadłospisie. Do składników zakazanych należą:

  • surowe mięso, ryby i jaja;
  • wątróbka;
  • produkty z mleka niepasteryzowanego;
  • alkohol i wszelkie inne używki;
  • słodycze i inne produkty przetworzone.

Zasady żywienia kobiet w ciąży powinny być jednak wskazówką. Oczywiście, dla zdrowia własnego i malucha każda mama powinna jeść pełnowartościowe i nieprzetworzone produkty, ale nie można wpadać w skrajności. Nic się nie stanie, jeśli raz na jakiś czas pod wpływem chwili zje się batonika czy inną słodkość. Ważne, aby przez większość czasu trzymać się ustalonych reguł, a wszelkie niepokojące symptomy konsultować z lekarzem.

Dodaj komentarz

Top